Vgradnja zobnih implantata

Vgradnja zobnih implantata

Vgradnja zobnih implantatov


Neposredno pred implantološkim posegom je treba opraviti podroben specialistični pregled oralne votline. Implantolog in parodontolog preverita, ali obstajajo vnetni procesi, karies ali parodontne bolezni…, ki bi jih bilo treba pred vgradnjo implantata obpraviti. Nato se mora izdelati kompleten digitalni posnetek čeljusti in zob (ortopan ali CBCT – 3D posnetek).

Na podlagi posnetka bo implantolog ugotovil strukturo in kakovost kosti in izdelal načrt implantološkega posega. Pri pacientih, ki imajo določene bolezni ali ki se zdravijo s terapijo, s katero dobivajo zdravila, katerih posledica je strjevanje krvi, se je treba posvetovati z zdravnikom glede načrtovanega implantološkega posega, da bo poseg uspešen in brez zapletov.

Trajanje posega vgradnje zobnega implantata?

Čeprav sodi implantologija med najbolj zapletene veje stomatologije, traja vgradnja zobnega implantata ob pomoči naših implantologov samo 15 – 20 minut, ob tem pa je to izjemno varen poseg. Poseg se izvaja v specialni kirurški ordinaciji z lokalno anestezijo ter je popolnoma neboleč.

Ne glede na to, ali gre za enega ali za več implantatov, je celoten operativni poseg končan v istem dnevu, kar pomeni, da se pacient že po 24h urah lahko vrne k svojim vsakodnevnim aktivnostim.

pacienti

Postopek vgradnje zobnega implantata


Implantološki poseg se izvaja v nekaj korakih in sicer po naslednjem zaporedju:

  • pred posegom Vas bo dentalni asistent zavaroval s kirurškim oblačilom, da bi se zagotovila visoka stopnja sterilnosti med operativnim posegom
  • nato sledi nekajkratno izpiranje ustne votline z antibakterijskimi tekočinami, da bi se zmanjšala količina bakterij, prisotnih v ustni votlini in dodatno zmanjšal rizik postoperativnih infekcij
  • po izpiranju boste dobili lokalno anestezijo v predel, ki bo operativno tretiran
  • pred začetkom posega bo implantolog še enkrat preveril mesto implantiranja glede delovanja anestezije ter bo nato napravil majhen rez skozi sluznico, da bi prišel do čeljustne kosti
  • implantolog bo na podlagi implantološkega načrta določil pozicijo in natančen kot za namestitev implantata ter bo začel z vrtanjem čeljustne kosti
  • po vrtanju preveri kakovost kosti, izmeri globino, širino in kot mesta za vgradnjo implantata
  • sledi namestitev implantata in na njega posebnega pokrovnega vijka, s katerim se implantat zaščiti proti možnim infekcijami
  • zadnji korak je šivanje sluznice in dezinficiranje tretiranega območja

Po posegu bo kirurg določil terapijo in po potrebi predpisal zdravila, da bi Vaš organizem čim bolje sprejel vgrajeni implantat.

Največkrat je za vgradnjo potreben samo en prihod. Če gre za zapletenejši primer (nadgradnja kosti), sta potrebna 2 ali več obiskov, odvisno od zapletenosti posameznega primera.

Trajanje okrevanja po vgradnji zobnega implantata?


Neposredno po operativnem posegu lahko čutite manjšo omamljenost zaradi anestezije, vendar to praviloma hitro mine. Da bi bilo okrevanje hitro in brez neprijetnosti, priporočamo: Po posegu Vam zaradi vpliva anestezije priporočamo, da Vas Vaše spremstvo odpelje domov. Da bi oteklina splahnela in da bi preprečili pojav modric, nekaj ur po operaciji priporočamo uporabo hladnih oblog. Priporočamo, da nekaj dni po posegu vgradnje zobnega implantata uživate kašasto hrano, da boste čim manj obremenili območje okrog implantata.

V naslednjih 24h počivajte in se ne izpostavljajte težjim fizičnim naporom. Postoperativne kontrole bodo po potrebi in po navodilu implantologa. Že naslednji dan se lahko vrnete k svojim vsakodnevnim aktivnostim. Po 6 mesecih od vgradnje implantata je potreben nov obisk. Takrat se z lokalno anestezijo odstrani pokrovni vijak, na implantat se namesti suprastruktura in nova trajna krona.

Skrb o implantatih po vgradnji


Da bi se rana normalno zacelila in da bi implantat čim bolj zrasel s čeljustno kostjo (oseointegriral), se je neposredno po vgradnji implantata treba izogibati obremenitvam implantata.

Uspešno vgrajen implantat bi se moral tesno zrasti s kostjo, brez prisotnosti bolečin, zobno tkivo okrog pa bi moralo biti videti zdravo in rožnato.

Za preprečevanje kakršnegakoli obolenja kostnega ali mehkega tkiva v predelu implantata se je treba ravnati po naslednjih napotkih:

  • Pravilno vzdrževanje oralne higiene z vsakdanjo uporabo ščetke, paste, zobne nitke in tekočine za izpiranje ust.
  • Redni pregledi vsakih 12 mesecev, kontrolni pregled z RTG posnetkom in vsakih 6 mesecev odstranjevanje zobnega kamena in oblog.

Uspešnost posega


Uspešnost implantacije je izjemno visoka in znaša okrog 98%. Vedno je prisoten tudi rizik, da organizem zavrže implantate, vendar je to najbolj odvisno od pacientovega organizma in kosti.

Do zavračanja implantata pride v glavnem zaradi padca pacientovega imunoloskega sistema ali zaradi neupoštevanja kirurgovih navodil.

OBRNITE SE NA NAS Z ZAUPANJEM


na telefonsko številko 080 28 00, e-naslov info@hrvaska-implantati.si ali preko online obrazca
Naši zaposleni vas bodo kontaktirali v najkrajšem možnem času po telefonu ali e-pošti in dogovorili termin, ki vam najbolj ustreza.

Delite s prijatelji
KONTAKTIRAJTE NAS
ali pa nam posredujejo podatke, in mi
vam kmalu znova oglasili
Vse informacije, ki so zaupne narave in jih tretjim osebam ne bodo uporabljali.